Kayseri - Hüma Tüp Bebek Merkezi
×
TR
EN
RU
AR
YUMURTA TOPLAMA İŞLEMİ NEDİR? AĞRILI BİR İŞLEM MİDİR?

Yumurta toplama işlemi tüp bebek tedavisinde uygulanan bir uygulamadır. Bu işlemde hastaya yaklaşık 10  gün  süreyle yumurta geliştirme  tedavisi uygulanır ve foliküllerin büyütülmesi hedeflenir. Hedeflenen büyüme gerçekleştikten sonra çatlatma iğnesi yapılarak yaklaşık 36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır. Peki, yumurta toplama işlemi ağrılı bir işlem midir? Yumurta toplama işlemi öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Tüm bu soruları aşağıdaki yazımızda sizler için yanıtlıyor olacağız. İşte başlayalım…

Yumurta Toplama İşlemi Nedir?

Yumurta toplama işlemi, tüp bebek tedavinin bir adımıdır. 10 günlük ilaç tedavisinin ardından yeterli büyüklüğe ulaşan folüküllere çatlatma işlemi yapılarak yumurta toplama işlemine hasta hazırlanır. Hasta sonrasında işlem odasına alınır. Ve hasta önce genel anestezi alır, sonrasında ultrason eşliğinde yumurtalar toplanmaya başlar. Yumurta sayıları hakkında önceden tahminde bulunulur ve çok ince iğnelerle çok hassas işlemlerle yumurtalar çekilir. Çekilen yumurtalar labaratuvar ortamında detaylıca incelenir. İyi kalitede mi, kalitesi nasıl diye embriyolog  değerlendirilir. Hazır olan spermler de birkaç uygulamadan geçtikten sonra yumurta ile mikroenjeksiyon yöntemi ile birleştiriliyor.

Yumurta Toplama İşlemi Ağrılı Bir İşlem Midir?

Yumurta toplama işlemi sırasında hastaya genel anestezi verilir ve hastanın herhangi bir acı çekmesi önlenir. Her hastanın yumurta sayısı farklıdır. Örneğin, bazı hastaların yaşı genç olmasına rağmen yumurta sayıları azdır, bazı hastaların ise yaşı ileri olmasına rağmen yumurtaları fazladır. Yumurta sayısının az veya çok olması yumurta işleminden sonra bir miktar hastanın rahatsızlık duymasına sebep olabiliyor. Çünkü fazla sayıda yumurta topladığımızda yumurtalığın içerisindeki o toplanmış yumurtalar bir yer işgal ediyor, karın ön zarı bir miktar yumurta ya da işleme bağlı olarak kan sürtündüğü için az miktarda ağrı hissedilebilir. Ancak bu ağrı aşırı acı veren ya da şiddetli bir ağrı boyutunda değildir. Hastalar, işlem sonrasında gözlemlenir ve olağan dışı bir durum söz konusu ise konrtol altında tutmaya devam edilir. Bu durum çok az rastlanan bir durumdur. Çoğu hastanın yumurta toplama işleminden birkaç saat sonra ilk başta hissettiği ilk ağrısı azalıyor.

Yumurta Toplama İşlemi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler



Yumurta toplama işlemi öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Dikkat edilmesi gereken noktaların başında, anestezi uygulanacak olan hastaların midesinin boş olması ve en az 6 saatlik açlık gerektiği yer alır.

Yumurta toplama işlemi için hastanaye giderken mutlaka hastanın temiz olması, duş alınması gerekir. Duş sonrası parfüm ya da rolon tarzı ürünlerin kullanılmaması önerilir.  Hastanın, işlem öncesinde idrar kesenizin boş olması gerekir.

 Yumurta toplama işlemini gerçekleştirecek olan merkezin de dikkatli olması ve özenli çalışması gerekmektedir. İşlemi yapacak olan doktorun steril aletler kullanması, alanın temiz havaya sahip olması, havada bulunan partikül yapıların en az düzeyde olması da gerekmektedir. Tüm bunlar yumurta toplama işlemi öncesinde dikkat edilmesi gerekenlerdendir.

Yumurta Toplama İşlemi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yumurta toplama işlemi sonrasında da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. Dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi olası enfeksiyonlardır. Nadiren de olsa bazı hastalarda yumurta toplama işlemi sonrasında kanama ve enfeksiyonlar ile karşılaşılabilmektedir. Bu noktada hasta son derece dikkatli olmalı ve de enfeksiyonu önlemek adına mutlaka antibiyotik kullanılmaktadır. İşlem sonrasında normalden fazla vajinal kanama ve şiddetli kasık ağrıları görülürse hastanın mutlaka işlem gördüğü merkeze başvurmaları ve doktorlarını bilgilendirmeleri gerekmektedir.

Yukarıda tüp bebek uygulamasında kullanılan yumurta toplama işlemini detaylıca anlatarak sizlere bilgiler vermeyi hedefledik. Hüma tüp bebek merkezi sitemizi ziyaret ederek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir : Yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu nedir? Tedavisi nasıl uygulanır?


Logo
E-BÜLTENE KAYIT OLUN
KAYIT OL !
Web sitemizde yer alan bilgiler Hüma Tüp Bebek tarafından oluşturulmuştur. Bu bilgiler tedavi edici amaç taşımamaktadır.
Web Tasarım_Medyatör