Kayseri - Hüma Tüp Bebek Merkezi
×
TR
EN
RU
AR
İNMEMİŞ TESTİS NEDİR?

Sperm üretimi ve cinsiyet hormonlarının salgılanmasından sorumlu olan erkek üreme organı olan testisler, anne karnında gelişmeye başlar. Bu süreçte testisler 32-36 gebelik haftalarında skrotuma (torbaya ) inerler. Fakat bazı durumlarda testislerde bu inme işlemi gerçekleşmemiş olabilir. Eğer, bebeğin testisleri normal yerinde ele gelmiyorsa, gelişim süreci içinde kasıkta ya da karın içinde kalmış olabilir. Bu durumda anne karnındaki gelişim süreci içinde testislerin olması gerektiği yere ulaşamadığı durum inmemiş testis olarak tanımlanır.

İnmemiş testis nedir, belirtileri nelerdir, tanı ve tedavi yöntemleri nelerdir konularına yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

İnmemiş Testis Belirtileri Nelerdir?

İnmemiş testis çeşitli belirtilerle kendini gösterebilir. İnmemiş testisin en önemli belirtisi, problemin oluştuğu tarafta skrotumun daha az gelişmiş görünmesidir. Bazı durumlarda inmemiş testis dolanma sonucu şiddetli kasık ağrısına neden olabilir. Bu gibi bir durumla karşılaşıldığında acil olarak bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

İnmemiş Testis Tanı Yöntemleri Nelerdir?

İnmemiş testis tanısı için yeni doğan bebek rutin kontrollerde hekimler tarafından mutlaka kontrol edilmelidir. Fakat bazı durumlarda rutin kontroller sırasında dahi testisler fark edilmeyebilir. Bu durumda yardımcı görüntüleme araçları tanılama noktasında yardımcı olur.

İnmemiş testis, hastada skrotumda testis yokluğunu fark etmek ya da el ile muayene esnasında testisin yerinde olmadığının fark edilmesiyle ortaya çıkar. İnmemiş testis tek taraflı olabileceği gibi her iki testisin de etkilendiği durumlarla karşılaşmak mümkündür.

Ultrasonografi testisin yerini, ilişkilerini ve boyutlarını öğrenme ve bir diğer testis ile karşılaştırma için tercih edilir. Yerinde ve kasıkta bulunamayan hastalarda hem testisin varlığını ve konumunu belirlemek hem de uygun tedavi planının oluşturulması amacıyla Laparoskopi kullanılır. Gerekli görülen durumlarda Magnetik rezonans görüntüleme ve bilgisayarlı tomografi kullanılabilir.

İnmemiş testis, kişilerin ilerleyen dönemlerinde kısırlık ya da kanser gelişimi riskini artırır. Bazı durumlarda kasık fıtığına da yol açabilir. Bu nedenle uygun tedavi planlamasının yapılması son derece önemlidir.

İnmemiş Testis Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İnmemiş testis durumu görülen bebeklerde testisler 3-6 aya kadar kendiliğinden yerine inebilir. Eğer testisler 6 aydan büyük bebeklerde hala yerine gelmemişse uygun tedavi planlaması yapılmalıdır. İnmemiş testis, uzun süre tedavi edilmeden beklendiğinde istenmeyen pek çok etki oluşturabilir. Olası riskleri önlemek için inmemiş testis ameliyatının 12 aydan önce yapılması tavsiye edilir.

Cerrahi yöntemde; testis bulunduğu yerden skrotuma doğru dikkatlice indirilir ve yerine yerleştirilir. Bu işlem orşiopeksi olarak da isimlendirilir. Tekli inmemiş testis tedavisinde orşiopeksi başarı oranı son derece yüksektir.

İnmemiş testis ameliyatı sonrası kişiler, testisin yerinde olup olmaması, gelişimine devam edip etmemesi ve işlevini yerine getirip getirmemesi gibi konularda takip edilir. Sürecin takip edildiği bu aşamada takip işlemi; ultrason ile testislerin görüntülenmesi ve hormon seviyelerinin ölçülmesi gibi yöntemlerle yürütülür.  

İlginizi çekebilir: Mikroenjeksiyon


Logo
E-BÜLTENE KAYIT OLUN
KAYIT OL !
Web sitemizde yer alan bilgiler Hüma Tüp Bebek tarafından oluşturulmuştur. Bu bilgiler tedavi edici amaç taşımamaktadır.
Web Tasarım_Medyatör